VELAYET DAVASI
İçindekiler
Velayet davası, velayet hakkı, velayet ücretleri konusunda aklınıza gelebilecek sorulardan bazılarını genel olarak yanıtlamak için bu makale hazırlandı. Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti için Avukat Gözdenur Dilşah ÇALOĞLU ile iletişime geçiniz.
VELAYET HAKKI VE VELAYET DAVASI
Velayet hakkı, 18 yaşını doldurmamış çocukların veyahut 18 yaşını doldurmuş olsa dahi hakim tarafından kısıtlanmış çocukların eğitim ve bakımlarının sağlanması amacıyla anne ve babalarına tanınan hakkı ifade etmektedir.
Velayet hakkı, anne ve baba dışında kimseye verilemez. Babaanne, dede, anneanne, teyze, amca, hala gibi akrabalara velayet verilemez. Şartların oluşması halinde bu kişiler çocuk veya kısıtlıya ancak vasi olarak tayin edilebilir.
Çocuklar üzerinde bulunan velayet hakkı, anne ve babada ortak bir haktır. Evlilik birliği devam ettiği sürece ortak olarak anne ve baba müşterek çocuklarının velayetine sahip olacaktır.
Eğer evlilik sona ermiş ise velayet hakkı taraflardan birine verilebilir. Hakim, çocuğun yüksek yararını gözetir. Taraflardan çocuk için en iyi bakım, eğitim ve sosyal şartları sağlayacak tarafa velayetin verilmesine hükmedecektir. Velayete ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu’nun 335-351’inci maddeleri arasında düzenlenmiştir.
KİMLER VELAYET DAVASI AÇABİLİR?
1. Evlilik birliği içerisinde doğan çocuğun anne ve babası açabilir.
2. Evlilik birliği söz konusu değil ise, doğum ile anneyle soy bağı kurulmuş olup velayet hakkı anneye aittir. Baba ise soy bağının kurulması için açtığı dava sonuçlandıktan sonra velayet talebinde bulunabilecektir.
3. Evlat edinilen çocuklar bakımından çocuğun öz anne ve babasının velayeti sona erer. Evlat edinen anne veya babaya, birlikte evlat edinme durumunda her ikisine velayet hakkı tanınır. Velayet hakkı sahibi bu kişiler velayet davası açabilecektir.
VELAYET DAVASI NASIL AÇILIR?
Velayet davası, çocuğun velayet hakkını almak isteyen eş tarafından yetkili Aile Mahkemesine başvurularak açılır. Açılan davada velayet hakkı, talep eden tarafların sosyal durumu, ekonomik durumu, çocuğun yaşı, çocuğun üstün yararı, çocuğun isteği gibi durumlar değerlendirilerek taraflardan birine verilir.
Velayet konusunda mahkemenin çeşitli değerlendirme ölçütleri bulunmaktadır. Örneğin 0-5 yaş arası çocuklar, henüz çok küçük ve annelerinin bakımına ihtiyaç duyacak durumdadırlar.
Bu durumda genellikle velayet hakkı anneye tanınmaktadır. Çocuk 8 yaşında veya daha büyük ise çocuğun kendi istediği de değerlendirme ölçütü olarak dikkate alınmaktadır. 8 yaş ve üstü çocukların görüşü alınmaksızın velayet davası sonuca bağlanamamaktadır.
HANGİ DURUMLARDA VELAYET DAVASI AÇILIR?
Velayet taraflardan birine verildiği durumlarda neler yapılabilir? Velayet hakkı sahibi tarafın çocuğun üstün yararını gözetmediği durumlarda velayet hakkı sahibine Velayetin Değiştirilmesi Davası açılabilir.
Mevcut durum ve olguların değiştiği, velayet hakkının gereği gibi kullanılmadığı durumlarda velayet hakkı sahibine Velayetin Değiştirilmesi Davası açılabilir. yükümlülüklerin yerine getirilmemesi yahut tarafın velayet hakkını kötüye kullanılması durumlarında da velayet hakkı sahibi olabilecek taraf, velayet hakkı sahibine Velayetin Değiştirilmesi Davası açabilir.
Velayet hakkının değişmesi sonucunda, velayet hakkını kaybeden tarafın çocukla kişisel ilişkisinin kurulması ve şartları oluşmuşsa iştirak nafakası da karara bağlanabilecektir.
Yaşının küçüklüğü nedeniyle velayeti anneye verilen çocuk, 8 yaşına ulaştığı zaman velayetin değişmesi davası açılarak çocuğun isteğinin mahkemece dinlenilmesi sağlanabilir.
Taraflar evlilik birliği içerisinde iken boşanma kararı almış ise, boşanma davası ile birlikte velayet hakkının hangi tarafa verileceği de karar bağlanır. Bu durumda velayet hakkını kaybeden tarafın çocukla kişisel ilişkisinin kurulması(görüşme günleri ve şartları) ve şartları oluşmuşsa iştirak nafakası da karara bağlanabilecektir.
SAMSUN VELAYET DAVASI ÜCRETİ NE KADARDIR?
Velayet hakkı taraflar için çok önemli bir husus olup, bir avukatın hukuki yardımından faydalanılması önem arz etmektedir. Bu bakımdan velayet davası ücretleri avukatlar tarafından davanın durumuna göre Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine uygun olarak belirlenmektedir. Dava ücretleri hakkında bilgi almak için tarafımızla iletişime geçiniz.
VELAYET DAVASI NE KADAR SÜRER?
Velayet davası ; dosyanın durumuna, tarafların sosyal ve ekonomik durumunun incelenmesi, çocuğun dinlenmesi, çocuğun üstün menfaatinin ve gelişimi için huzurlu ortamının belirlenebilmesine göre 6 ay ile 1 sene arasında sürebilmektedir.
Ayrıntılı bilgi almak ve sorularınızı çözüme kavuşturmak için Avukat Gözdenur Dilşah Çaloğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
TÜRK MEDENİ KANUNU’NA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Samsun Velayet Avukatı