VELAYET DAVASI NEDİR ?

Velayet davası, reşit olmayan çocukların eğitim ve bakımlarının sağlanmasına hak kazanmak için tarafların açtığı dava türüdür. Çocuğun velayetinin bulunmadığı taraf karşı tarafa dava açar. Taraflardan birinin vefat etmesi durumunda velayet sağ kalan tarafa verilir.

VELAYET HAKKI NEDİR ?

Makalemizin bu bölümünde velayet hakkının ne olduğunu anlatacağız. Velayet hakkı, 18 yaşını doldurmamış çocukların veya 18 yaşını doldurmuş olsa bile hakim tarafından kısıtlanmış çocukların eğitim ve bakımlarının sağlanması amacıyla anne ve babalarına tanınan haktır.

Bu hak anne ve baba dışında kimseye verilemez. Babaanne, teyze, amca gibi herhangi bir kuşaktan olan akrabalara velayet verilemez. Şartların oluşması halinde bu kişiler çocuk veya kısıtlıya ancak vasi olarak tayin edilebilir. Vasi kavramı bir yetimin ya da akılca zayıf birinin malını, mülkünü yöneten kimse demektir.

Çocuklar üzerinde bulunan velayet hakkı, anne ve babanın ortak bir hakkıdır. Evlilik birliği devam ettiği sürece anne ve baba müşterek çocuklarının velayetine ortak olarak sahip olacaktır.

Eğer evlilik sona ermiş ise velayet hakkı taraflardan birine verilebilir. Bu durumda hakim, çocuğun yüksek yararını gözetir ve çocuk için en iyi bakım, eğitim ve sosyal şartları sağlayacak tarafa velayetin verilmesine hükmeder. Velayete ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu’nun 335-351’inci maddeleri arasında düzenlenmiştir.

KİMLER VELAYET DAVASI AÇABİLİR ?

1. Evlilik birliği içerisinde doğan çocuğun anne ve babası açabilir bu davayı.

2. Evlilik birliği yoksa doğumla beraber anneyle soy bağı kurulmuş olur ve velayet hakkı anneye ait olur. Baba ise soy bağının kurulması için açtığı dava sonuçlandıktan sonra velayet talebinde bulunabilir.

3. Evlat edinilen çocuklar bakımından çocuğun öz anne ve babasının velayeti sona erer. Evlat edinen anne veya babaya, birlikte evlat edinme durumunda her ikisine velayet hakkı tanınır. Velayet hakkı sahibi bu kişiler velayet davası açabilirler.

SAMSUN’DA VELAYET DAVASI NASIL AÇILIR?

Velayet davası, çocuğun velayet hakkını almak isteyen eş tarafından yetkili Aile Mahkemesine başvurularak açılır. Açılan davada talep eden tarafların sosyal durumu, ekonomik durumu değerlendirilir. Çocuğun yaşı, üstün yararı, çocuğun isteği gibi durumlar da değerlendirildikten sonra velayet hakkı taraflardan birine verilir.

Velayet konusunda mahkemenin çeşitli değerlendirme ölçütleri bulunmaktadır. Örneğin 0-5 yaş arası çocuklar, henüz çok küçük ve annelerinin bakımına ihtiyaç duyacak durumdadırlar. Bu durumda genellikle velayet hakkı anneye tanınmaktadır. Çocuk 8 yaşında veya daha büyük ise çocuğun kendi istediği de değerlendirme ölçütü olarak dikkate alınmaktadır. 8 yaş ve üstü çocukların görüşü alınmaksızın velayet davası sonuca bağlanamamaktadır.

HANGİ DURUMLARDA VELAYET DAVASI AÇILABİLİR ?

Taraflardan birine velayet verildiği durumlarda neler yapılabilir ? Hak sahibi tarafın çocuğun üstün yararını gözetmediği durumlarda hak sahibine velayetin değiştirilmesi davası açılabilir.

Mevcut durum ve olguların değiştiği veya velayet hakkının gereği gibi kullanılmadığı durumlarda velayet hakkı sahibine velayetin değiştirilmesi davası açılabilir. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya velayet hakkını kötüye kullanan tarafa da velayetin değiştirilmesi davası açabilir.

Velayet hakkının değişmesi sonucunda, hakkını kaybeden tarafın çocukla kişisel ilişkisinin kurulması ve şartları oluşmuş ise iştirak nafakası da karara bağlanabilecektir.

Çocuğun yaşı küçük olduğunda velayeti anneye verilebilir. Çocuk 8 yaşına ulaştığı zaman velayetin değiştirilmesi davası açılarak çocuğun isteğinin mahkemece dinlenilmesi sağlanabilir.

Taraflar evlilik birliği içerisindeyken boşanma kararı almışsa boşanma davası ile birlikte velayet hakkının hangi tarafa verileceği de karar bağlanır. Bu durumda velayet hakkını kaybeden tarafın görüşme günleri ve şartları gibi çocukla kişisel ilişkisinin kurulması karara bağlanabilir. Aynı zamanda şartları oluşmuşsa iştirak nafakası da karara bağlanabilir.

SAMSUN VELAYET DAVASI ÜCRETİ NE KADAR ?

Velayet hakkı taraflar için çok önemli bir husustur. Hak kaybı yaşamamanız için bir avukattan hukuki yardım almanız önemlidir. Velayet davası ücretleri ise avukatlar tarafından davanın durumuna göre avukatlık asgari ücret tarifesine uygun olarak belirlenmektedir. Samsun velayet davası ücretleri hakkında bilgi almak için bu bağlantıya tıklayarak tarafımızla iletişime geçiniz.

DAVA SÜRESİ NE KADAR ?

Velayet davası ; dosyanın durumuna, tarafların sosyal ve ekonomik durumunun incelenmesi, çocuğun dinlenmesi, çocuğun üstün menfaatinin ve gelişimi için huzurlu ortamının belirlenebilmesine göre 6 ay ile 1 sene arasında sürebilmektedir.

Ayrıntılı bilgi almak ve sorularınızı çözüme kavuşturmak için Avukat Gözdenur Dilşah Çaloğlu ile iletişime geçebilirsiniz. Anlaşmalı boşanmak istiyorsanız makalemize göz atabilirsiniz.

TÜRK MEDENİ KANUNU’NA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Velayet Davası

Samsun Velayet Avukatı

Mesaj Gönder
Bize Soru Sorun.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz ?